pondělí 2. prosince 2013

Hvězdná plavidla a dopis pro p. Teslu


Jsou prázdniny, pěkné počasí, teplo...a tak poslední dny s přítelkyní často ležíme pod oblohou plnou hvězd a celé hodiny ji sledujeme. Fascinující. Nicméně krom toho, že jsme si více méně vytvořili vlastní hvězdnou mapu s nejrůznějšími osobitými souhvězdími, zaujal nás jeden jev...
Poslední dobou brázdí oblohu velké množství neidentifikovatelných předmětů/plavidel/lodí/... Jsou velmi dobře vidět, svítí podobnou intenzitou, jako kde jaká hvězda. Tímto mezi ně krásně zapadají. Neblikají, takto svítí stále, popřípadě úplně zmizí. Už se mi poštěstilo, že jedna z těchto pohyblivých hvězdiček svítila víc, než ta nejjasnější hvězda. Létají o něco rychleji, než běžná letadla, nicméně žádný kvapík to taky není x). Často letí rovně napříč celou oblohou, kterou od horizontu po horizont přeletí obvykle za lehkou minutku. Mnohdy taky uprostřed letu zhasnou, zmizí, ztratí se. Na toto mizení se mi nepodařilo vysledovat žádnou souvislost. Zhruba jedna z pěti těchto "lodí" i změní směr uprostřed svého letu, zatočí. Tento "letecký den" se už docela pěkně protáhl a je to cca týden, co jsem si toho prvně všiml. Nutno však říct, že do té doby jsem si nenašel moc času na sledování oblohy, až poslední dny.
Samozřejmě jsme to řešili s několika kamarády/známými/rodinnými příslušníky, kteří měli možnost ztratit pár minut pohledem na hvězdnou oblohu. Padly tady názory, že by v krajním případě mohlo jít o satelity, kde způsobuje svit odraz od Slunce. Nejsem žádný inženýr a nevím, jestli satelity mění svůj úhel otočení vůči Zemi, nebo vůči Slunci, nebo vůči čemu vlastně, ale vzhledem k tomu, kde tyto hvězdičky zhasínají a kde se "objevují", jsme možnost satelitů a družic vyloučili x). Mnohdy jsou to místa, kde pozice Země zcela vylučuje, aby na letící objekt svítilo nějakým způsobem sluníčko.
Vždy když si najdu pár minut na sledování hvězdné oblohy, podaří se mi nějakou takovou potvůrku spatřit. Ve středu večer jsem během dvaceti minut napočítal 5 takových. Bylo to během seriálu Sex ve měste, na který jsem se odmítl dívat, tak vím s čím si to časově spojit x). Ale ať je to, co je to, nijak se to nebrání zraku pozemšťanů.
A mimochodem, padá docela...opravdu velmi hodně hvězd x).
Takže to jen tak, co se tam nahoře v posledních dnech děje x).

A co dalšího mě překvapilo? Je to už několik týdnů, co jsme posílali nějaké reklamní materiály spolu s dopisy zhruba pro 4 500 lidí. Každá z těchto obálek prošla našima rukama a vězte, že mnohá příjmení byla velmi zajímavá, stejně tak jako mnohé názvy měst a ulic. Jedním z lidí, kterým jsme obálku taky posílali, byl pan Tesla (křestní si bohužel nepamatuji, ale Nikola to nebyl). Už samotné příjmení stačí na to, aby vzbudilo v člověku celou škálu pocitů. Tím spíš, když jsme den předtím "otiskli" TENTO článek. Pěkné, potkat takové příjmení, řeknete si zřejmě. To ale ještě nevíte, že se do pár dní dopis pana Tesly vrátil s tím, že adresa neexistuje. Vrácených dopisů opravdu nebylo mnoho, ale tento mi vyrazil dech. Těžko říct, jaké znamení to mělo být, každopádně to nevidím "jen tak" x).
Jen tak pro úplnost - pánů Teslů je v ČR pouhých deset!
Fáďos

Žádné komentáře:

Okomentovat